A trombózis felismerésében és a helyes diagnózis kialakításában a háziorvosnak nagyon fontos szerepe van. Az alattomos betegség sokszor nem igazán kifejezett tünetekkel indul, ugyanakkor életmentő lehet, hogy minél előbb felismerjék: trombózis alakult ki a betegnél. Egy „egyszerű” trombózis ugyanis embóliához vezethet a test legkülönbözőbb részein, amelyek aztán akár halálhoz is vezetnek. Ezért is volna fontos, hogy a megfelelő diagnózishoz szükséges gyors laborvizsgálat a háziorvosok rendelkezésére álljon, amelyet az éppen engedélyeztetés alatt álló CoagS magyar találmány kiváló hatékonysággal tudna teljesíteni.

Nézzünk meg közelebbről két tanulmányt, amelyeket háziorvosok írtak a praxisukban felbukkanó vénás, illetve trombózisos megbetegedésekkel kapcsolatban, valamint azok kezelésének lehetőségeiről. Kétségtelen, hogy a megfelelő diagnózis és a gyógyszerezés kulcskérdése is az INR-szint állandó monitorizálása, reméljük, erre mielőbb megoldást kapnak a betegség kezeléséhez a betegekkel közvetlen kapcsolatban álló háziorvosok!
 


Trombózis utáni állapot kezelése a háziorvosi praxisban

 

„A háziorvosi gyakorlatban a legtöbb kezelési és gondozási problémát a mélyvénás trombózis és a posttromboticus szindróma okozza. A mélyvénás trombózis tüneteinek észlelésekor azonnal indokolt szakkonzílium kérése, egyrészt annak eldöntésére, hogy a beteg otthonban kezelhető-e, vagy intézetbe szállítása indokolt, másrészt az adekvát terápia megkezdése céljából. Sajnos az anamnézisből és gyakran szegényes klinikai tünetekből nem mindig lehet kideríteni a súlyos, esetleg életveszélyes állapotot. A feltételezett diagnózis felállításakor azonnal el kell kezdeni a fibrinolízist, melynek célja a tüdőembólia kivédése és a poszttrombotikus szindróma kialakulásának megakadályozása (1, 10, 11). Első és legfontosabb teendő tehát a véralvadásgátló kezelés megkezdése (iv. Heparin, majd Syncumar), ezért a beteg intézeti elhelyezése indokolt.
A poszttrombotikus szindrómában a háziorvos felelőssége, szakmai felkészültsége döntően befolyásolhatja a beteg további sorsát. A kórisme felállításában a sokoldalúan felvett anamnézis jelentős szerepet játszik (varix, trombózis, fájdalmas végtagvizenyő, sérülés vagy műtét). A háziorvos feladata az időben történő felismerés és az adekvát kezelés megkezdése.” - olvasható az eredeti tanulmányban.

 

 

A Fraxiparine szerepe a háziorvosi kezelésben

 

„A fejlett nyugati országokban a vénás betegségek morbiditási és mortalitási mutatói az utóbbi évtizedekben fokozatos javulást mutattak; ezzel szemben Magyarországon ennek a tendenciának pont az ellenkezőjét találták. Hazánkban mintegy 2-300 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek a korábban lezajlott trombózis miatt lábszárfekélyük alakult és ezek jelentős része munkaképtelenné vált. Ezáltal nemcsak önmaguknak, hanem a társadalomnak is jelentős tehertétel a betegségük. A súlyos hazai helyzetért számos tényező okolható.

A háziorvosi gyakorlatban a Fraxiparine számos indikációs területen hatásosan alkalmazható a trombózis profilaxisára a kedvező tulajdonságai miatt. A napi egyszeri alkalommal történő alkalmazás, a laboratóriumi ellenőrzés szükségtelensége olyan előnyt jelentenek, amelyek éppen a háziorvosi gyakorlat számára képeznek könnyebbséget. Az injekció beadása után gyakorlatilag azonnal kialakul az egyenletes alvadásgátlás, a kumarin-vegyületek (pl. Syncumar) csak napok múlva kifejlődő hatásával szemben.

…Magyarországon a mélyvéna trombózis objektív diagnózisa csaknem mindenhol kórházban, esetleg szakrendelésen lehetséges. A Fraxiparine a mélyvénás trombózis otthoni kezeléséről beszámoló közlemény is hangsúlyozza, hogy mindenek előtt a diagnózis objektív felállítása szükséges, és csak akkor kerülhet sor az otthoni LMW-heparin terápiára, ha ez megtörtént.” - további részletek a teljes leírásban.

Szerző: trb85  2012.01.26. 08:45 Szólj hozzá!

Címkék: terápia háziorvos trombózis visszér antikoaguláns visszérgyulladás mélyvénás trombózis alvadásgátló inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr133907574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása