Kedves Doktornő!

En egy 28 eves anyuka vagyok, aki legiutas-kiserokent dolgozik. Azert fordulok Onokhoz, mert 3 hettel ezelott celebral venous sinus thrombosis-t allapitottak meg az orvosok Nemetorszagban, ahol elek. Azota nagyon sok vervizsgalaton vagyok tul, napi szinten kell szednem a 1.5 Marcumar gyogyszert, aminek - azt hiszem - az otthoni megfeleloje a Syncumar.
A vereredmenyek azt mutatjak, hogy genetikai hajlamom van a trombozisra, viszont erdekelne, vajon mi lehet az oka, hogy ilyen fiatalon fordult ez elo. Tovabba szeretnem megerdeklodni, hogy mivel a munkam miatt szuksegem van a jo allokepesseg megorzesere, egy ilyen trombozis utan mennyire biztonsagos edzeni, elmenni futni, aktiv eletet elni? Valaszat elore is nagyon koszonom! Tisztelettel, Diana J.
 

 

Kedves Diana!

Számos fontos téma merült fel levelével kapcsolatban. Először a kérdésére válaszolok: trombozis utan mennyire biztonságos edzeni, elmenni futni, aktív eletet élni?

Általában a mozgás kifejezetten hasznos, mert segíti a mélyvénás keringést. Az agyi sinus thrombosis komoly betegség, az azóta eltelt 3 hét nagyon rövid idő. Tehát az állóképesség megőrzése érdekében folytatandó edzést, futást még korainak tartom.  Mindenképp kérjen tanácsot kezelőorvosától, aki a véralvadási viszonyok, INR szint ismeretében segít a döntésben. Az aktív életet fokozatosan kell elkezdeni, pl. vízszintes terepen sétával. Általános tanács, hogy azoknak, akik véralvadásgátló kezelésben részesülnek, kerülni kell a komoly izommunkával járó sportokat, a sérülés veszélyével járó és a küzdő sportokat. Ugyanis a komoly izom-megerőltetéssel járó sportok izomsérüléseket okozhatnak,  akár csak mikrosérüléseket is. Minden szövetsérülés aktiválhatja a véralvadási rendszert, trombózishoz és vérzéshez is vezethet. A sportok közül nagyon előnyös az úszás, mely jól megmozgatja az izmokat és a vénás keringést anélkül, hogy terhelnénk a vénák falát. A kerékpározás is javasolható aktív sport.

Írja, hogy véreredményei azt mutatják, hogy genetikai hajlama van a trombózisra. Valóban, az örökletes trombofília rendszerint már fiatal korban (10 és 50 év között.) okozhat trombózist. (Ötven év felett más tényezőknek van nagyobb szerepe a trombózis kialakulásában). Az esetek többségében - még örökletes hajlamosító tényező esetén is - több rizikófaktor együttes hatása miatt alakul ki a trombózis. Ráadásul az egyes rizikófaktorok thrombogén hatása nem összeadódik, hanem sokszorozzák egymás hatását. Ilyen szempontból sajnos az Ön foglalkozása nem szerencsés, mert légiutas-kísérőként dolgozik.

A repülés több ok miatt jelent rizikó tényezőt. Ilyenek: immobilizáció, hypobárikus hypoxia, alacsony páratartalom. Ezek közül az immobilizáció „csak” az utasok problémája, hiszen a légiutas-kísérő mozog, dolgozik. Utazómagasságban az atmoszférás nyomás 760 Hgmm helyett 550 – 600 Hgmm. A csökkent kabinnyomás és a hozzá csatlakozó hypoxia rizikó tényezőt jelent a VTE (vénás tromboembólia) kialakulásában. A repülőgép száraz atmoszférája csökkent folyadékfelvétellel együtt a vér besűrűsödését okozza. (hemokoncentrációt) Ha mindehhez örökletes thrombofília társul, és az anamnézisben VTE szerepel, sokszorosára nő a veszélyeztetettség. Csak a biztonság kedvéért kérdezem: ugye nem dohányzik, és nem szed fogamzásgátlót? Jó lenne, ha minderről konzultálna kezelőorvosával.

Még két jó tanács, amit egészen biztosan tud, de inkább hallja többször, mint egyszer sem: a Marcumar szedése során ellenőrizze rendszeresen az INR értékét, különösen akkor, ha új gyógyszert kezd el szedni, vagy valamely eddig szedett gyógyszerét abbahagyja. Vegye figyelembe az étrend kialakításakor a táplálékok K vitamin tartalmát! Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa
 

 

Szerző: trb85  2012.02.03. 08:21 Szólj hozzá!

Címkék: repülés dohányzás életmód trombózis vérvizsgálat syncumar k vitamin orvos válaszol örökletes véralvadásgátló mélyvénás kvitamin inr érték inr prothrombin trombofília

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr54065393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása