Fotó: MedipressEgy új tanulmány szerint a szívrohamon átesett betegeknek a kis- és a nagy dózisú napi aszpirin ugyanolyan mértékű védelmet nyújt az újabb szívroham és más, szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. 


A véralvadásgátlók mellett a napi aszpirint ajánlják az orvosok szinte az összes olyan betegnek, aki szívrohamon esett át. A gyógyszer leghatékonyabb dózisát viszont még nem sikerült meghatározni. A nagyobb dózisban adott aszpirin jellemzően a vérzés megnövekedett kockázatával járhat, ezért nagyon fontos a megfelelő adagolás. Ehhez most több mint 11 ezer szívrohamon átesett beteg adatait vizsgálták meg világszerte a Brigham & Women's Hospital kutatói. A vizsgáltaknak kis dózisú, legfeljebb 150 mg vagy nagy dózisú (150 mg- nál több) aszpirint írtak fel a véralvadásgátló szerek mellé.

Nem mutattak dózisfüggő eltérést

Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) chicagói konferenciáján közzétett tanulmány szerzője, Dr. Payal Kohli arról számolt be, hogy nem mutattak ki eltérést a nagy dózisú és az alacsony dózisú aszpirint szedő betegek között a kardiovaszkuláris halálozás, a szívroham, a stroke és a vérrögképződés tekintetében. Viszont jelentős különbséget tapasztaltak az aszpirin felírásának gyakorlatában az észak- amerikai és a világ többi részén praktizáló orvosok között.

Előbbi a betegek kétharmadának ír fel magas dózisú aszpirint, míg utóbbinál éppen ennek az ellenkezője igaz, ők a betegek kétharmadának alacsony dózisú aszpirint írnak fel. Egy 2011- es kutatás kimutatta, hogy a 200 mg- nál magasabb dózisú aszpirin nem járt nagyobb védőhatással az iszkémiás betegek esetében, viszont az ezt szedő betegek nagyobb arányban tapasztaltak súlyos vérzést, mondta el Dr Jennifer Yu, a New York- i Mount Sinai Medical Center kardiológusa.

A Brigham & Women’s Hospital új kutatásából még az is kiderült, hogy a prasugrel véralvadásgátló hatóanyag hatékonyabban előzi meg a súlyos, kardiovaszkuláris események bekövetkezését, mint a clopidrogel váralvadásgátló hatóanyag, attól függetlenül, hogy milyen dózisban szednek a betegek aszpirint.

(Medipress)

Szerző: trb85  2012.04.13. 20:46 2 komment

Címkék: aszpirin infarktus szívbetegség szívroham vérrög vérhígító trombus pitvarfibrilláció

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr604414231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekkácska 2012.07.24. 09:43:16

Minden megoldás számít!
Ezt azért írom, mert a testvéremnek pitvarfibrillációja van, és tegnap tapasztaltunk nála a stroke néhány tünetét. Azonnal hívtuk a mentőket, mire mondták, hogy jól tettük, és azt is hozzátették, hogy a pitvarfibrillációban szenvedőknek töbszörös esélye van a stroke-ra. Emiatt fontos, hogy járjunk rendszeresen vizsgálatokra! Vigyázzunk egymásra!
Egy link ahol további infok vannak: www.facebook.com/nekeslekedj

trb85 2012.08.24. 12:22:29

@bekkácska: Köszönjük az infót!
süti beállítások módosítása