Ahogy előző bejegyzésünkben is írtuk, a trombózis hatékony kezelésének elengedhetetlen feltétele a pontos diagnózis felállítása, amely az esetek nagy részében nem könnyű. Ma Magyarországon százezrek szenvednek a fel nem ismert trombózis következményeitől, mert nem kapták meg időben a szükséges véralvadásgátló kezelést. Következzen egy újabb fontos eljárás a diagnózishoz, nézzük meg, mire jó a Doppler vizsgálat!

A speciális ultrahang megmutatja az erek állapotát

dopplervizsg.jpgA vizsgálat egy ultrahangkészülék segítségével, adott érszakaszok területén, a Doppler-elv alapján méri az áramlási sebességet. A készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, amelynek egyik része a szervezetben elnyelődik, másik része azonban visszaverődik, és ezzel megmutatja a nyaki vagy végtagi nagyartériák (vagy vénák) lefutását, azok falának vastagságát, a belső felszínen lévő felrakódások nagyságát és összetételét. A különböző érszakaszokon az áramlási sebesség is mérhető, ezekből a sebesség paraméterekből lehet következtetni a szűkület mértékére.

A visszaverődő hullámokat a vizsgálófej elektromos jelekké alakítja, amelyekből a készülék monitoron látható képet alkot. A különböző vizsgálatokhoz más és más frekvenciával működő, vagy más formájú és méretű vizsgálófejre lehet szükség, amelyekkel a nyaki, a hasüregi szervek és a végtagok erei is „láthatókká” válnak.

Az értékek százalékos arányt jelentenek

powerdoppler.jpgA mért szűkületek csak a valószínűsíthető százalékos értéket jelentik. A Doppler vizsgálat ma már szinte minden kórházban elérhető, rutin vizsgálattá vált a trombózisok diagnosztikájában, de nem váltja ki a nagyobb beavatkozások előtt szükséges érfestéses (angiográfiás) vizsgálatot. Amennyiben a szűkület olyan fokú, hogy érműtét szükségessége merül fel, mindenképpen elvégzik az érfestést is.

Az elkészült lelet tartalmazza, hogy merre futnak az erek a nyakon vagy a végtagokon, milyen a faluk, látható-e szűkület, felrakódás.

Egy speciális, úgynevezett Power-Doppler eljárással lehetőség van kis sebességű keringés ábrázolására is: ez információt ad a különböző elváltozások (ciszták, daganatok) vérellátásáról.

Szerző: trb85  2012.09.26. 07:10 Szólj hozzá!

Címkék: trombózis diagnózis véna vérrög érfal doppler vizsgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr624800066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása