A véralvadással kapcsolatos betegségek csak Magyarországon félmillió embert érintenek, akiknek kezeléséhez rendszeres laboratóriumi kontroll szükséges, és ez a kényelmetlenség is szerepet játszhat abban, hogy a betegek 40 százaléka - hatalmas kockázatot vállalva - rosszul beállított véralvadási szinttel él. Kern József, a Diagon Kft. alapítója a néhány napja Düsseldorfban megrendezett Medica 2011 kiállítás után azt mondta: a kis készülék várakozáson felül teljesített.

 

Valóra válik az otthoni INR-mérés

 

Több mint 60 ország 4500 kiállítója vett részt a három napos orvosi szakvásáron, ahol a Diagon Kft. kutatói új világszabadalommal rukkoltak elő. Bemutatták a CoagS készüléket, amelynek segítségével a véralvadásgátló kezelésre szoruló pácienseknek nem kell nagy rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem otthon, vagy a háziorvosnál is megállapíthatják majd a gyógyszer ideális adagolásához szükséges INR-szintjüket.

Maga a készülék is új fejlesztés, de a lényeg a hozzá tartozó, hosszú biotechnológiai kutatások után kifejlesztett, az új készülékre adoptált reagens, amely teljes vérből - azaz külön centrifugálás nélkül - képes kimutatni az INR-t. (Bár külföldön eddig is voltak próbálkozások házi INR-mérésre, azok a készülék magas ára és a mérés kevésbé korszerű technológiája miatt nem terjedtek el.)

A CoagS viszont azt a mérési eljárást alkalmazza, ami a nagy laboratóriumi gépeknél is a legkorszerűbbnek számít, a hozzá tartozó reagens viszont képes ellenállni a hétköznapi használatnak is, a hőmérséklet ingadozásának vagy a rázkódásnak. Az új készülék és a reagens várható piaci ára lehetővé teszi a háziorvosi, vagy a műbillentyűvel élőknél a napi otthoni használatot.

 

„Igazi meglepetés, lenyűgöző fejlesztés”

 

A Diagon Kft. indonéz és török partnere az elsők között próbálta ki a kis gépet, amely már egy csepp vérből is képes megállapítani a vér INR-szintjét. Állítják, hogy az új szabadalom „igazi meglepetés, lenyűgöző fejlesztés”, hozzátéve, hogy a manuális része még tovább fejleszthető. Abban is egyetértettek, hogy a termék jelenlegi állapotában elsősorban a háziorvos a végfelhasználó, de rövid időn belül akár otthon, saját magunk is elvégezhetjük az egyszerű műveletet. Szén Levente, a Diagon Kft. ezen projektjének fejlesztőmérnöke szerint ezzel a készülékkel jelentősen egyszerűsödhet a véralvadásgátló kezelésre szoruló betegek monitorozása, hiszen többé nem kell heti rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem otthon vagy a háziorvosnál is megállapíthatják a gyógyszer adagolásához szükséges INR-szintjüket.

Olyan jelentős újításról van szó, mint a cukorbetegek esetében a házi vércukorszintmérő, hiszen az INR-érték is folyamatosan változik, így legalább havonta, de egyes betegségek esetén akár naponta is indokolt lehet az ellenőrzés. Sürgősségi betegellátásnál is meghatározó szerepet játszhat az INR-szint, ezért a mentőautókban és a sürgősségi osztályokon szintén fontos lehet a készülék.

 

A hazai diagnosztika olcsóbbá tehető

 

Az egyik magyar kórház laborvezetője is komoly potenciált lát a tesztkészülékben, mert hiánypótló eszközről van szó, de szerinte fontos a megfizethetőség, mert akkor a magyarországi diagnosztika lényegesen olcsóbbá tehető. A régi, hasonló elven működő gépek import termékek voltak, az euró emelkedésével az áraik is megemelkedtek. Ez viszont magyar termék, így stabil magyar árfolyammal indulhat a piacon.

 

Nemzetközi innováció lehet, ha megkapja a magyar engedélyt

 

A Diagon Kft. indonéziai cégcsoportjának vezető munkatársa kiemelte, hogy Indonéziában eddig nem is létezett ilyen típusú gyorsteszt. Szerinte ennek a terméknek komoly piaca lesz Indonéziában, ugyanis a koagulációs tesztek ott az élet- és egészségbiztosítások megkötéséhez is szükségesek, de Vietnámban is hasonló a helyzet, így a szerkezet igazi nemzetközi innováció lehet.

Kern József ügyvezető igazgató, Diagon Kft. alapítója szerint a kiállításon a várakozások fölött teljesített a kis gép, illetve testvére, a nagy laboratóriumi változat is. Mint mondta, sikerült egy hiánycikket pótolniuk, nemzetközi szinten is nagy eredményt produkáltak, ami nagyon bíztató. A készülék jelenleg a magyar engedélyezési eljárás útvesztőiben tart, de a külföldi gyártóüzemekkel is rendelkező cég ügyvezetője reméli, hogy korábbi szabadalmaikkal ellentétben nem gördítenek jogtalanul adminisztratív akadályokat az elé, hogy a CoagS magyar termék legyen.

Szerző: trb85  2011.11.21. 08:31 2 komment

Címkék: háziorvos trombózis véralvadás tüdőembólia antikoaguláns syncumar mélyvénás trombózis véralvadásgátló alvadásgátló inr érték inr trombus diagon kft coags kern józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr283401796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horkay82 2011.12.09. 16:03:01

Elképzelhető, hogy lemondunk erről is a hivatali packázások miatt???

mgeza75 2011.12.09. 16:12:09

Igen, elképzelhető, és fuccs a magyar találmánynak, már viszik is külföldre. És érthető, miért...
süti beállítások módosítása