A létrehozók reményei szerint nem gördítenek szándékosan bürokratikus akadályokat a készülék engedélyeztetése elé, ellenkező esetben a világszabadalmat kénytelenek lennének más ország termékeként forgalomba hozni. Sorozatunk befejező részében Antal József, a Diagon Kft. kutatási és fejlesztési igazgatója beszél a fejlesztés részleteiről. (Sorozatunk első, második, harmadik és negyedik része itt >>)

 

A készülék közeli és távoli jövője

"A rendszert úgy szeretnénk kiépíteni, hogy biztonsággal használható self-teszt legyen, ami egy hosszadalmas, előzetes tesztelési periódust igényel, és egy még elhúzódóbb engedélyeztetést. Ehhez megvan a szabadalom a mintavételre és a reagens adagolására, de egyelőre a háziorvosi rendelőkbe szánjuk a készüléket” – avat be Antal József a készülékkel kapcsolatos terveikbe. Fontos momentum, hogy a közeli üzemszerű alkalmazáshoz kiképzett személyzet szükséges, akik megtanulják használni a megfelelő pipettákat, vagyis mintha egy labormérést csinálnának, csak éppen minden megvan hozzá a háziorvosi rendelőben, és azonnal megvan az eredmény. Nincs tehát centrifugára szükség, amivel a plazmát és a sejtes állományt szétválasztják, és maximum tíz percen belül megvan az eredmény - még egy nagyon antikoagulált páciensnél is. „Előfordul ugyanis az idős betegeknél, hogy például egyszerre beszedik a heti adagot a Warfarinból, és akkor szinte az elvérzés határára kerülnek. Azért is jó távlatilag ez az önellenőrzési lehetőség, mert az ilyen baleseteket azonnal ki lehet szűrni” – hozza az újabb példát Antal a CoagS hasznosságára.

A készülék tartalmaz majd egy RFID chip-et, amely a gyártási egység összes adatát magába foglalja, beleértve a kalibrációs adatokat is. A doboz tehát annyi mérést tud elvégezni, amennyi a chip-en van, továbbá minden szükséges adatot beolvas a készüléknek.

A véralvadás mérésében sokkal több az információ, mint amennyit most kivesznek belőle. A készülék távlati fejlesztése erre irányul: kinyerni az összes információt, amit csak lehet. Utólag például lehet infarktus lefolyására következtetni, valamint a véralvadási zavar és a diabetes közötti összefüggés vizsgálatára is utalhatnak mérési adatok, de az eljárás alkalmas onkológiai kezelés trombózis kockázatának monitorozására, utánkövetésére, valamint D-dimer mérésre is. Amerikában és Skandináviában a Point of Care D-dimer tesztek már forgalomban vannak, ami persze inkább orvosi alkalmazásban lehet érdekes.”

„A távlati fejlesztési lehetőségek alapja a megtervezésben rejlik. A készüléket úgy alkottuk meg, hogy mindenféle más mérésre is alkalmas legyen. Most INR-t tud mérni, de kiépíthető rajta a fényszórásos és fluoresszenciás mérés is, vagyis egy nagyon rugalmas platformról van szó, amely idővel akár teljes véres kalibrálást is képes lesz elvégezni” – árulja el a kutató, milyen irányban gondolkodnak tovább.

(Vincze Zita)

Szerző: trb85  2012.01.20. 07:53 5 komment

Címkék: számítógép megelőzés véralvadás antal józsef syncumar diagon véralvadásgátló protrombin inr érték pitvarfibrilláció antifoszfolipid diagon kft coags kern józsef medica2011 rekombináns tromboplasztin

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr823570664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limmi 2012.01.22. 17:14:39

Én meg még mindig csak várok a válaszra..várok..

trb85 2012.01.22. 20:10:42

Boyana nevő olvasótól nem kaptunk kérdést a megadott e-mail címre, ha újra írna a trombozisveszely@gmail.com-ra, sokat segítene, hogy kiderüljön: milyen kérdésre vár választ. Előre is köszönjük!

Limmi 2012.01.25. 06:13:54

Nem? Klippel-Trenauey-Weber szindróma...
Még tavaly valamikor kérdeztem..sőt..már reklamáltam is.
Ha vissza tetszenek kicsit olvasni itt a blogban..

trb85 2012.01.25. 21:03:18

Kedves boyana! Ellenőriztük az összes eddigi hozzászólást a blogban, de nem találjuk a kérdését, megtenné, hogy bemásolja ide a linket, ahol ez a bizonyos kérdés megjelent?
A trombozisveszely@gmail.com címen sem találjuk nyomát az említett betegségről szóló kérdésnek. Kérem, vagy ebbe a posztba, vagy a megadott gmail címre küldje el újra a kérdését, és válaszolunk! Türelmét és együttműködését előre is köszönjük!

trb85 2012.01.25. 21:06:41

Ezen a linken egyébként az Ön összes hozzászólása olvasható.
blog.hu/user/618144/tab/activity
süti beállítások módosítása