IMG_6142-1 web.jpgA Trombózis Klub Egyesület ingyenes INR-mérést hirdetett a Magyar Vöröskereszt Székházában tegnap megtartott véradó napon, ahol összesen 50 érdeklődő INR-értékét ellenőrizték a világújdonságnak számító CoagS készülék segítségével. A mérés mellett többféle tájékoztató anyagot és szórólapot osztottak az Egyesület munkatársai, reményeik szerint ezekkel az információkkal könnyebben felismerhetők lesznek a trombózisos megbetegedések, és egyre többen megértik, miért fontos az INR-érték rendszeres ellenőrzése.

Az Országos Vérellátó Központ által szervezett véradási naphoz csatlakozott a Trombózis Klub Egyesület, amely a Diagon Kft. jóvoltából a cég által kifejlesztett CoagS készüléket használhatta az érdeklődők INR mérésére. A torlódás nélkül lebonyolított programon délelőtt 11 és délután 4 óra között összesen ötvenen voltak kíváncsiak arra, szervezetükben megfelelő-e a véralvadási érték.

A véradást orvosi vizsgálat előzte meg, amelyen mindössze négyen nem feleltek meg a véradás feltételeinek, például vérszegénység vagy – furcsa módon - kialvatlanság, illetve INR-szintjük miatt, amely mind a négy esetben a felső határértéket mutatta. Csak három olyan véradó akadt, aki nem élt az ingyenes mérés lehetőségével.

A mérési nap tapasztalatai azt mutatták, hogy általában nem vagyunk tisztában azzal, mit jelent az INR-értékIMG_6151-1 web.jpg és miért fontos időről időre ellenőriztetnünk. Arról sincs tudomásunk, hogy a trombózisos megbetegedések nem csak az időseket veszélyeztetik, hanem a fiatal generációt is. A mérés alatt például egy húszéves fiatalemberről derült ki, hogy INR-je a felső határértéken van, így nem is adhatott vért. Az Egyesület munkatársai igyekeztek megválaszolni az érdeklődők összes kérdését, valamint azoknál, akiknél bármilyen probléma adódott, javasolták, hogy keressék fel a háziorvost vagy forduljanak szakorvoshoz egy esetleges betegség megelőzése érdekében.

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Trombózis Klub Egyesület együttműködése tegnap annyira eredményesnek bizonyult, hogy a próbanapból közös program lesz: a közeljövőben az Egyesület tagjai országszerte tíz újabb véradó helyszínre szerveznek INR-ellenőrzést a CoagS segítségével, amelyet a Diagon Kft. hosszú távú támogatásként biztosít a mérésekhez.

(Fotó: Bori Zsuzsanna)

Szerző: trb85  2012.07.13. 08:03 Szólj hozzá!

Címkék: véradás laboratórium vérvizsgálat diagon protrombin inr érték trombózisklub diagon kft CoagS INR INR-mérés

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr364652249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása