Tavaly tavasszal egy brit kamasz halála rázta fel azokat a szülőket, akik pattanásos bőrű gyerekeiknek gyógyírt keresnek bizonyos hormontartalmú készítmények beszerzésével. A helyes diáklány, Charlotte Porter egy vérrög kialakulása miatt halt meg, két héttel azután, hogy háziorvosához fordult segítségért. Halálának oka az aknés bőrére szedett gyógyszerben található hatóanyag volt, amely rendellenes véralvadási mechanizmust okozott a lány szervezetében.

A tizenhét éves kamasz a Dianette nevű gyógyszer szedte, amely egyébként fogamzásgátlóként is használatos. A lány édesanyja a tragédia után a sajtóban próbálta felhívni a szülők figyelmét arra, milyen veszélyeket rejtenek ezek a szerek, a legnagyobb kockázatok között van például a mélyvénás trombózis.

 

A fogamzásgátló szedése növeli a trombózis kockázatát

 

Mint arról már ebben a blogban is írtunk, a fogamzásgátlók alkalmazását egyre fiatalabb korban elkezdik a lányok, azonban a veszélyekkel nincsenek tisztában. Mindenképpen ajánlatos volna ezeknek a gyógyszereknek a szedése előtt alaposan megvizsgálni a véralvadási paramétereket, esetleg elvégezni egy genetikai szűrést, hogy van-e hajlam vérrögképződésre. Ha mindent rendben találnak az ellenőrzéseken, csak akkor érdemes próbálkozni a véralvadásban szerepet játszó bármilyen gyógyszer szedésével.

Szerző: trb85  2011.08.01. 08:13 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátló trombózis pattanás labor embólia véralvadás vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin prothrombin trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr233068416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása