Érintettük már ezt a kérdést is a blogban, egyik szaktanácsadónk az olvasónk kérdésére válaszolva fejtette ki, hogy például egy tüdőembólia után - az adott feltételek mellett - mikor érdemes abbahagyni az antikoagulációs (véralvadásgátló) kezelést.

Most nézzük meg, hogy a protokoll szerint, a betegség ismert paraméterei mellett hogyan alakulnak ezek a kezelési időtartamok. (Köszönjük Dr. Bezzegh Attila összefoglalóját.)

 

A szájon át történő véralvadásgátló terápia időtartama vénás thromboembolia után

 

3–6 hónap:

- Az első trombózis után, ha ismert az átmeneti, jelentős provokáló tényező és thrombophilia nem igazolódott.

 

6–12 hónap:

- Első trombózis után, ha FV-Leiden-mutáció vagy FIIG20210Aheterozigóta állapot áll fenn.

- Első proximalis trombózis után.

- Fokozott vérzésveszély esetén.

 

12–24 hónap:

- Protein C- vagy Protein S-deficit esetén az első vénás trombembóliás esemény után.

- Tartósan mozdulatlan állapotban.

- Kezelést igénylő rosszindulatú alapbetegség esetén.

- Elégtelen vénás működés fennállásakor.

 

Tartósan, a beteg élete végéig („life-long”):

- Ismétlődő trombózisoknál, ha ismert egy génhiba.

- Az első trombózist követően, ha többszörös génhiba (kombinált defektus) ismert.

- Életet veszélyeztető trombembóliás esemény után (masszív tüdőembólia, agyi vénás trombózis, zsigeri vénás trombózis, végtagot fenyegető masszív trombózis)

- Antitrombin-deficit vagy homozigóta FV-Leiden-mutáció vagy protrombin-polimorfizmus fennállása esetén.

- Antifoszfolipidantitest-szindrómában.

 

Legfontosabb alapelvek a kezelésben

 

Trombózist követően legkevesebb három–hat hónapig kell véralvadásgátló terápiát folytatni. Csak azoknál a betegeknél lehet ezt a legrövidebb időtartamot választani, akiknél biztosan kizárható a genetikai érintettség, és ismert olyan, a vénás trombózis hátterében álló nagyobb, reverzíbilis rizikófaktor (törés, ficam, műtét, mozdulatlan állapot), amely magyarázza a trombózis kialakulását.

Ha a háttérben a trombózist csak részlegesen magyarázó ok deríthető ki (például hormonkezelés, kisebb trauma, hosszú utazás), hat–tizenkét hónapig kell a szájon át történő véralvadásgátló kezelést folytatni. Ebben a betegcsoportban, ha a szerzett okhoz még enyhe thrombophilia (vérrög képződés) is társul (FV-Leiden- vagy protrombin G20210A heterozigóta állapot), minimum hat hónapig adunk antikoaguláns kezelést.

Trombózist követően 12–24 hónapig antikoaguláljuk a protein C- és protein S-deficitben szenvedőket, a tartósan mozdulatlan állapotú betegeket, a rosszindulatú alapbetegség miatt kezelteket, és a súlyos, krónikus vénás keringési elégtelenségben szenvedőket.

Meghatározatlan ideig, akár a beteg élete végéig adni kell az antikoagulánst, ha látszólag ok nélkül alakul ki visszatérő mélyvéna-trombózis. De már az első vénás trombembólia után is abban az esetben, ha a betegnek súlyos veleszületett, trombózishajlammal járó betegsége van (a FV-Leiden-mutáció vagy a protrombinpolimorfizmus homozigóta formái, antitrombindeficit, antifoszfolipid-szindróma). Tartós, a beteg élete végéig tartó orális antikoaguláns kezelést érdemes alkalmazni krónikus pitvarfibrillációban vagy műbillentyű-implantációt követően.

Folytatás itt >>>

Szerző: trb85  2011.10.14. 08:40 2 komment

Címkék: fogamzásgátló trombózis embólia tüdőembólia antikoaguláns véralvadásgátló warfarin alvadásgátló inr érték inr trombózisklub antifoszfolipid

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr603317906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trb85 2011.11.08. 17:41:05

Remélem, aki itt olvas, követ minket a facebook-on is!!

trb85 2011.11.08. 17:45:14

facebook.com/trombozis
süti beállítások módosítása