Úgy tűnik, a fogamzásgátlók trombózisképző hatása újra és újra előkerül ebben a blogban, bizonyára nem véletlenül, hiszen egyre több ilyen esettel találkozunk az utóbbi időben.

Látni fogjuk persze, hogy ismét nem egyértelmű, valóban az okozta-e a trombózist és a tüdőembóliát a rovatunkba jelentkezett fiatal nőnél. Ez a betegség sokkal összetettebb, mint elsőre hinnénk. A levélben érkezett kérdésre Dr. Bezzegh Attila válaszol.

 

"Kedves Doktor Ur! 29 eves vagyok, aprilisban trombozist kaptam es tudoemboliat! Valoszinuleg a fogamzasgatlo gyogyszer miatt. Jelenleg kulfoldom vagyok, itt Walfran gyogyszert szedek. Szerdan voltam kontroll vizsgalaton, az orvos azt mondta, abbahagyhatom a gyogyszer szedeset. De felek, hogy ujra kialakul, igy nem merem abbahagyni! Mibol allapithato meg, hogy tovabb nincs szukseg a gyogyszer szedesere? Mert amikor voltam a kontroll vizsgalaton, akkor vert vettek, es semmi vizsgalat, semmi mas nem volt! Koszonom valaszat! Udvozlettel: Hajnalka"

 

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt helyzet sajnos nem tartalmaz minden olyan információt, ami alapján egyértelműen állást tudnék foglalni a kérdésben. Abban az esetben, ha valaki ilyen fiatalon trombofiliás megbetegedésen esik át (trombózist kap, majd tüdőembóliát), akkor természetesen először is csökkenteni kell a vér alvadékonyságát (ezért kapta a warfarin
gyógyszert), majd közben ki kell vizsgálni, mi okozta a megbetegedést. Ellenőrizni kell az örökletes megbetegedések meglétét (például a Leiden mutáció, vagy más hasonló genetikai tényezőt molekuláris genetikai vizsgálattal ki kell zárni), majd megnézni az egyéb lehetőségek szerepét, így például a fogamzásgátló szedését, de fontos az alsó vagy felső-végtagon levő vénás erek állapota is. Amennyiben ezek a vizsgálatok bármilyen eltérést feltárnak, akkor annak megfelelően kell a kezelést tovább folytatni. Ha semmilyen eltérés nem található, akkor igen lassan elhagyható az alvadásgátló kezelés, de mindenképpen szükséges a vér fokozott alvadékonyságának veszélye miatt rendszeresen laboratóriumban ellenőrizni az INR-szintjét egy ideig (3-4 hónapon át). Amennyiben ez a kivizsgálás nem történt meg, akkor a kivizsgálás végéig az alvadáscsökkentő gyógyszer (warfarin) szedésének elhagyását nem javasolnám. Az Ön esetében sajnos nem tudom, hogy a kivizsgálás megtörtént-e, ezért a kérdésére ennél konkrétabb választ nem adhatok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

 

Szerző: trb85  2011.09.26. 09:18 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátló trombózis véralvadás tüdőembólia leiden mutáció mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin kvitamin warfarin inr prothrombin trombózisklub

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr33259660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása