A Trombózis blogban többször előkerült az aszpirin mint hatékony szer bizonyos betegségek kezelésében, megelőzésében. Írtunk róla, hogy szívroham után a véralvadásgátló kezelés mellett az Aszpirin szedése megakadályozza az újabb rohamot, egy másik tanulmány arról szólt, hogy a Warfarin és az Aszpirin hatásukban hasonlítanak, az egyik Orvos válaszol bejegyzésben pedig az idős korban szedett Astrix kapcsán került elő a gyógyszer használata. Az aszpirin-származékok fontos szerepet játszanak a trombózis kezelésében, illetve a véralvadással kapcsolatos problémákban. Íme egy erről szóló friss tudományos eredmény.

Ausztrál kutatók legújabb kísérletei arra engednek következtetni, hogy az alacsony dózisban alkalmazott aszpirin olcsón és hatékonyan előzheti meg a vérrögök kialakulását a lábszárban vagy a tüdőben, főleg azoknál a betegeknél, akiknek korábban már volt hasonló problémájuk.

Aspirin.jpgMinden ezredik ausztrál szenved a betegségtől

A Sydney Egyetem kísérleti központjában elvégzett kutatásról a New England Journal of Medicine számolt be. Az összegzés szerint a mélyvénás trombózison, vagy tüdőembólián átesett betegeknél kisebb a kiújulás kockázata, ha kis mennyiségű aszpirint szednek. Ausztráliában minden ezredik embert érintenek ezek a betegségek, ezért is fontos, hogy a jelenlegi eredmények arra utalnak: az aszpirin kis adagokban egyszerűen és költséghatékonyan óvhatja meg betegek ezreit a rögösödés megismétlődésétől. Világszerte sokat lehetne megtakarítani ezzel a módszerrel - mondta el John Simes professzor, a kutatás vezetője. Mint ismertette, az aszpirinnel a kiújulás veszélye egyharmados arányra csökkenthető, vagyis 1000 esetből 20-30 beteg menekülhet meg a trombózistól, amely jelenleg egyébként 2-3 beteg kezelésének árával egyezik meg.

 

A szerrel megelőzhető a vérrög kialakulása

A kutatás 2003-ban kezdődött, 822 beteget toboroztak Ausztráliából, Új-Zélandról, Szingapúrból, Indiából és Argentinából, akik mindannyian átestek már korábban mással nem magyarázható mélyvénás trombózison, vagy tüdőembólián. A betegek átlagosan hat hónapig szedtek utána véralvadásgátlót, általában warfarin hatóanyag-tartalmút.

Véletlenszerűen két csoportra osztották őket: az egyik csoport alacsony dózisú, szájon át szedhető aszpirint kapott, a többiek placebót. Három évig követték őket nyomon. ”Sok beteg elhagyja a warfarint 6-12 hónappal betegsége után, mert romlik a vérképük, vagy fellép a súlyos vérzés kialakulásának kockázata” - magyarázta Dr. Tim Brighton, a Walesi Herceg Kórház munkatársa. ”Az aszpirin csökkenti a rögösödés esélyét, így kisebb a kockázata a mélyvénás trombózisnak, az infarktusnak, az agyvérzésnek, vagy a keringési eredetű halálozásnak” – tette hozzá a kutató. Felfedezéseik egybevágnak a WARFASA nevű olasz kutatás eredményeivel, amely szintén kimutatta az aszpirin jelentősen kedvező hatásait. Várhatóan az aszpirin részét képezi majd a trombózis elleni terápiának.

Szerző: trb85  2012.11.08. 08:03 Szólj hozzá!

Címkék: aszpirin embólia tüdőembólia aspirin vérrög mélyvénás trombózis véralvadásgátló mélyvénás warfarin trombus trombózis terápia

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr174903807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása