Blogunkban most tovább folytatjuk Az orvos válaszol sorozatot. Egyik olvasónk rendkívül összetett betegséggel fordult szakértőnkhöz, most a kontroll és újabb kezelések elé néz, de legnagyobb félelme, hogy ismét infarktust kap.

P.-né V. Judit kérdezi szakorvosunktól:

"Tisztelt Doktornő! Egy bonyolult és fontos kérdésem lenne. Szívinfarktusom volt, majd 5 nap múlva trombózist kaptam. Bal csúcsi aunerizmám is van, allergiás asztmás is vagyok, pajzsmirigy betegségem is van, gerincsérveim és Nutracker-syndromás beteg is vagyok, de gyomorbetegségek és különböző nőgyógyászati betegségeim is vannak. Volt egy transzplantáció műtétem is, egy eret ültettek át a hasamban. Nagyon sok gyógyszert szedek, Syncumárt, Atorist, két fajta vérnyomás csökkentőt, az egyik vízhajtós pajzsmirigyre is szedek gyógyszert,  az asztmára és a gyomromra is koleszterin gyógyszert szedek, azaz nagyon sokfélét. Az INR-t minden hónapban ellenőrzik, és ahhoz igazítják a gyógyszert. Nagyon odafigyelek az evésemre. Azzal is tisztában vagyok, hogy bármikor kaphatok trombózist vagy embóliát, vagy éppen a vesém is feladhatja. Egy dolog érdekel: korábban csináltak szívizom izotópiát, amit rosszul viseltem, és két részben végezték volna a vizsgálatot, de a két időpont között kaptam az infarktust. Mekkora esélyem van arra, ha most végeznek egy ilyen vizsgálatot, akkor kapok-e megint infarktust? Köszönöm a válaszát: Judit"

Kedves Judit!

Az aneurizma a szívüreg (vagy érfal) zsákszerű kiboltosulása, amely gyengíti a szív teljesítményét és vérrög képződésére teremt kockázatot.

Az Ön esetében megnyugtató, hogy kezelőorvosa a véralvadásgátló (vérhígító) Syncumar kezelés beállításakor folyamatosan figyelembe veszi az egyéb betegségeire szedett gyógyszerek befolyásoló hatását. Ugyanígy, nagyon pozitívnak érzem az Ön saját betegségéhez való hozzáállását: odafigyel étkezésére és rendszeresen ellenőrzi az INR értéket. Ez minimálisra csökkenti az újabb trombózis kialakulásának lehetőségét.

Nem tudom, mikor volt az infarktus és milyen kezelésben részesült közvetlen az infarktus után, de a szakma szabályai szerint az infarktus lezajlása után három hónappal már elvégezhető a szív izotóp vizsgálata, azonban előtte ultrahang vizsgálattal meg kell győződni arról, hogy feloldódott-e a trombus (vérrög), vagy nem képződött-e vérrög az aneurizma területén. Amennyiben az ultrahang vizsgálat eredménye negatív, nem kell félnie a vizsgálat során újabb infarktustól.

Üdvözlettel:

Dr. Czikkely Rózsa

 

Továbbra is várjuk a kérdéseket a trombozisveszely@gmail.com címre, vagy a facebook oldalunkon! facebook.com/trombozis

Szerző: trb85  2011.10.07. 08:36 1 komment

Címkék: gyógyszer háziorvos laboratórium trombózis infarktus véralvadás vérvizsgálat tüdőembólia syncumar kumarin vérhígító orvos válaszol véralvadásgátló kvitamin warfarin inr érték inr trombus trombózisklub

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr433285560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trb85 2011.12.09. 16:19:07

Továbbra is várjuk a kérdéseket!
süti beállítások módosítása