Olvasónk állapotos lányával kapcsolatban kérdezett szakértőnktől. Mint ismét látni fogjuk, a trombózisveszély egyik leginkább érintett csoportja a fogamzásgátlót szedő nőké, illetve a kismamáké, ezért a nőgyógyászatokon és a szülészeteken is rendkívül hasznos lehetne - az általunk hosszan bemutatott - CoagS készülék alkalmazása, amelynek segítségével a beteg INR szintje perceken belül ellenőrizhető. (Olvasónk kérdésében említi a Fraxiparine nevű gyógyszert is, amelyről pár nappal ezelőtt mi is közzétettünk egy tanulmányt.)

Kedves Doktornő! Van egy 16 és egy 18 éves lányom, a nagyobbik apai öröklődés révén 2011. októberében kapott egy kisebb tüdőembóliát és mélyvénás trombózist. Az orvosok szerint ezt a fogamzásgátló hozta elő, és így most Syncumart kap. Vele emiatt különösebb gond nincs. A másik lányomnak már nem mertem fogamzásgátlót adni, pedig hamar szexuális kapcsolatot létesített, aminek terhesség lett az eredménye, jelenleg hét hónapos terhes. A minap esett át egy nagyobb kivizsgáláson, és kiderült, hogy a fibrinogén értéke 4,9 g/L, a D-Dimer 553,8 ng/mL. Az orvosok szerint ez már a véralvadás jele, és így felírtak neki a Fraxiparine3800 NE/0,4 ML oldatos injekciót, amit minden este be kell adni neki.
Legyen szíves megmondani, hogy a szülésnél mi a teendő, illetve milyen problémák léphetnek fel szüléskor, mert a szülészek szerint a mi kórházunkban hiába nincs Hematológiai osztály, attól még nyugodtan szülhet itt, de én nagyon félek ettől. Nem volna jobb oda vinnünk, ahol van külön ilyen osztály? És a babára nézve mindez jelent valamilyen veszélyt? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H.-né Éva

 

Kedves Éva!
Nagyon bölcs dolog volt, hogy kisebbik lányának már nem engedett hormonális fogamzásgátlót szedni.
A terhesség olyan élettani állapot, amikor a vérben megnő az alvadási faktorok koncentrációja, megváltozik az alvadási folyamatban részt vevő vérlemezkék funkciója. A változások hatására egészséges terhességben is mintegy ötszörösére emelkedik a trombózis kialakulásának lehetősége. A legmagasabb a kockázat a szülés körüli időszakban és a gyermekágyban. Ezt a valamennyi terhesség és szülés esetén meglévő fokozott trombózis veszélyt sokszorosára növelheti egy esetlegesen meglévő örökletes trombofília (veleszületett trombózis hajlam). A trombóziskockázat a mamára vonatkozik, a babára nem.
Többfajta öröklődő trombofíliát ismerünk. Ezek között igen nagy különbségek vannak a trombózis-kockázat mértékében. A szülés előtt szükséges lenne tudni, hogy a jelenleg terhes leányának van-e öröklődés révén trombózis hajlama a nővéréhez hasonlóan. Ha igen, milyen trombofíliáról van szó. Ez azért nagyon fontos, mert szüléskor és szülés után a trombózis rizikó mértékétől függ az alvadásgátló kezelés intenzitása. Ugyancsak ez határozza meg, hogy szülés után meddig kell folytatni az alvadásgátló kezelést.
 Antikoaguláns kezelésben részesülő kismama esetében előre kell tervezni a szülés időpontját, azért, hogy mind a vérzés, mind a trombózis veszélyét a lehető legkisebbre csökkentsék. A császármetszés lényegesen nagyobb trombózis és vérzési kockázatot jelent, ezért a természetes úton történő szülést előnyben kell részesíteni. Gyakorlatot és speciális ismereteket igényel az alvadásgátló kezelés szülés előtti felfüggesztési, majd újraindítási időpontjának, valamint a terápia intenzitásának megválasztása is. Mindezt egy speciálisan felkészült, megfelelő klinikai háttérrel rendelkező team tudja biztosítani. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.01.31. 07:35 Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szülés kismama császármetszés trombózis embólia antikoaguláns syncumar orvos válaszol véralvadásgátló alvadásgátló coags

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr624051392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása