Tisztelt Doktornő!

Csak most értesültem, hogy van egy klub, ahol a vérhígítóval kapcsolatosan lehet érdeklődni, illetve arra válaszokat is kapunk. A múlt hónapban tartott összejövetelről nem tudtam, nem, mintha el tudtam volna menni, mert egyedül közlekedni nem áll módomban, sajnos 8 éve deréktól lefelé lebénultam, újra kezdtem járni, de még ma sem tudok egyedül közlekedni. Ebben az időszakban kaptam trombózist, állítólag azért, mert mivel fekvő voltam, nem tudtam mozogni, így egy idő után elvették a heparint, majd kis idő múlva pedig nagyon rosszul lettem a kórházban, így átszállítottak a közelben lévő tüdőkórházba, ahol megállapították, hogy trombózist kaptam, és onnantól kezdve Syncumar Mitét kell szednem.

Ezt azóta is szedem. Kb. másfél-havonta ellenőrzik az INR-t, ami mindig változó, és nem tudom, hogy belefér-e a tartományba. (2011. októberében 55 %, majd decemberben 35 %, és ez év áprilisában pedig 45 % volt.) Körzeti orvosom szerint ezek jó tartományok. (Két napig két szemet, majd a harmadik napon 2 és fél szemet javasoltak beszedni). Ezzel kapcsolatban további teendőim nincsenek, és nincs állítólag szükség más vizsgálatra, csak neurológiai, illetve rehabilitációs ellenőrzésekre járok az alapbetegségem miatt. Próbálom betartani az étkezéssel kapcsolatos instrukciókat, de mivel több a K-vitamin tartalmú étek, így nagyon kell vigyáznom. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy esetleg van-e valamilyen tanácsa, vagy továbbra is odafigyeléssel kell étkeznem, vagy esetleg valamit változtassak-e? Javaslatát szívesen venném, köszönettel: P. Judit

 

 

Kedves Judit!

A Syncumar Mite megfelelő gyógyszer a vénás tromboembóliás megbetegedésen átesett betegek számára, segít megelőzni az újabb trombózis kialakulását. Az Ön számára előírt napi mennyiségről azért nem tudok véleményt mondani, mert egyénenként változó, hány tabletta hatására áll be az INR a terápiásan előírt 2-3 közötti értékre. Azon viszont meglepődtem, hogy a laboratóriumi vizsgálat eredményét %-ban írta le. Nem lehetséges, hogy a leleten a protrombin % érték után ott van az INR érték is? Vannak laboratóriumok, melyek mindkét eredményt megadják.

A %-ban megadott eredmények között lényeges mértékű lehet az eltérés attól függően, hogy a laboratórium melyik gyártó cég reagensével, milyen elven működő véralvadásmérő automatával végezte a mérést. Emiatt a különböző laboratóriumok %-ban megadott eredményeit nem lehet összehasonlítani. Ezért a véralvadásgátló tablettás kezelésben részesülő betegek számára nemzetközileg standardizált INR értékre átszámítva kell megadni a protrombin mérés eredményét.

A mélyvénás trombózis és tüdőembólia megelőzésére szedett Syncumar esetében az INR értéket 2 és 3 között kell tartani. A laboratóriumi ellenőrzés nagyon fontos, mert az INR érték dönti el, hogy kell-e emelni vagy csökkenteni a gyógyszer adagolásán. Ha az INR értéke 2 alatti, akkor meg kell emelni, ha 3 feletti, akkor csökkenteni kell a gyógyszer mennyiségét. De a kezelést csak az orvos változtathatja meg!

Valóban fontos, hogy továbbra is odafigyeléssel étkezzen. Ismerje, melyek azok az ételek - elsősorban zöldségfélék - amelyek különösen sok K vitamint tartalmaznak. (pl. káposztafélék, brokkoli, kivi) Ezekből nem szabad egyszerre sokat fogyasztani. A diéta lényege nem a teljes megvonás, hanem az, hogy lehetőleg minden nap azonos mennyiségű K vitamin kerüljön a táplálékkal a szervezetbe, mert akkor egyenletesebb lesz az INR érték (a vér alvadékonyságának mértéke).

Mivel a gyógyszerek is befolyásolják a Syncumar hatását, tájékoztatnia kell orvosát, ha új gyógyszert kezd el szedni, vagy valamelyik eddig szedett gyógyszerét abbahagyja. Ilyenkor 2-3 napon belül ellenőrizni kell az INR értékét. Különösen érdemes a fájdalom- és lázcsillapítók szedésével vigyázni. Ezeket a szereket gyakran szedik orvosi előírás vagy recept nélkül is, ugyanakkor befolyásolják a véralvadásgátló Syncumar vagy Warfarin tabletták hatását.

Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.06.01. 07:32 Szólj hozzá!

Címkék: diéta laboratórium labor vérvizsgálat syncumar k vitamin orvos válaszol kvitamin inr érték inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr534531812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása