vasasnő.jpgLáttuk, hogy a K-vitamin meghatározó szerepet kap a vérrögképződésben, az E-vitamin pedig bizonyos esetekben csökkenti a vérrögképződés, így a trombózis kockázatát is, a szervezetben található vas azonban egyértelműen a rögösödés kialakulásához vezet. Ezért több más tünet elkerülése mellett a trombózis kialakulását is akadályozhatjuk, ha vasszintünket a normális értéken tartjuk. Kutatók becslései szerint ma egymilliárd ember küzd világszerte vashiányos vérszegénységgel.

Az angliai Imperial College London kutatóinak eredményei szerint a vashiány kezelésével megelőzhető a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulása. A DVT legtöbbször a lábakban keletkezik, és fájdalmat, illetve duzzanatot is okozhat. Az állapot halálos is lehet, ha a vérrög elmozdul és a tüdő vérerei felé veszi az irányt. Egy nagyobb műtéti beavatkozás, a sokáig tartó mozdulatlan állapot és a daganatos betegségek a vérrögképződés ismert kockázati tényezői, de sok esetben nincsen egyértelmű oka a kialakulásának.

A genetikai betegség alacsony vasszinttel jár

A Thorax című folyóiratban tavaly ismertetett kutatás örökletes vérzéses hajszálértágulattal (HHT) küzdő, összesen 609 páciens bevonásával készült. A vérerek genetikai betegsége (HHT) fokozott orr-, és bélvérzéssel jár. Ezen betegek közül sokaknak alacsony a vasszintje a gyakori vérzések okozta vasveszteség miatt - olvasható a HealthDay News ismeretterjesztő oldalon.

Az alacsony vasszinttel rendelkező résztvevők esetében magasabb volt a vérrögök kialakulásának a kockázata, míg a vastartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó társaiknál nem volt megemelkedett a kockázat. A szakemberek szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a vashiány kezelése segíthet megelőzni a DVT kialakulását az általános népességnél is.

vasalma.jpgAz orvostudomány összes területére hatással lehet

"Tanulmányunkból kiderül, hogy a HHT-val küzdő embereknél a vérrögök kockázatát növelő alacsony vasszint kezelhető probléma" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Claire Shovlin, az intézmény Nemzeti Szív-, és Tüdő Intézetének munkatársa. Az általános népességet tekintve jelenleg csak kisebb tanulmányok támasztják alá ezeket az eredményeket, ezért még több vizsgálatra van szükség. Ha pedig az eredmények érvényesek az általános népességre is, annak jelentős hatása lehet az orvostudomány szinte összes területére.

Forrás: informed.hu

Szerző: trb85  2012.08.22. 07:33 Szólj hozzá!

Címkék: vas genetika életmód megelőzés műtét mélyvénás trombózis örökletes vérzéses hajszálértágulat

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr914727653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása