Az idős emberek különösen veszélyeztetettek a véralvadással járó problémákban. Legtöbbjük már a legkülönbözőbb gyógyszereket szedi idült bajaira, aminek a vége az, hogy marékszám viszik be testükbe a különféle készítményeket. Szinte elengedhetetlen ezek közül a Syncumar, amelyet szívbetegségeknél, billentyű beültetéseknél, esetleges műtétek, csípőprotézis beültetés vagy egyszerű, háztartási balesetek után kell rendszeresen szedniük.

Már többször írtunk arról, hogy a Syncumar kényes hatóanyagot tartalmaz, amely nem mindenkinél működik egyformán. Ennek a véralvadásgátlónak a szedése megkívánja a folyamatos ellenőrzést, a rendszeres INR-mérést, amelyet szakorvosi vagy háziorvosi beutalóval végeztethet el a beteg a legközelebbi laboratóriumban. Rendkívül nehéz azonban az idős betegek dózisának személyre szabott, pontos beállítása, mivel a gyógyszerek és egyéb táplálék-kiegészítők hatása a protrombin szintre meghatározó.

Ahogy Szklenárik György háziorvos kérdéseinkre nemrég elmondta, ezekben az esetekben amolyan kísérletezés folyik, szinte hétről-hétre követve próbálja megtalálni a megoldást idős betegeinél. Kiemelte, hogy például a 75 év felettieknél a pitvarfibrilláció előfordulása már 10-12 százalék, ami azt jelenti, hogy ezeknél a betegeknél elengedhetetlen a véralvadásgátló alkalmazása. „Van egy betegem, aki nyugdíjas korára hazaköltözött Amerikából, neki saját INR-mérője van, amit még kint vásárolt. Ez egy rendkívül praktikus eszköz, hiszen azonnal megmutatja azt az adatot, amelyhez viszonyítva megadhatom az aktuális véralvadásgátló mennyiségét, így a beteg prothrombin szintjét biztonsággal beállíthatom.”

Magyarországon jelenleg nincs ilyen műszer forgalomban, de a blog egyes posztjaiban felsorolt példákhoz csatlakozva, az idős, véralvadásgátló szedésére szoruló betegek életét is megkönnyíthetnék ennek alkalmazásával, nem beszélve kezelőorvosaik nyugalmáról, akik sokkal pontosabban beállíthatnák egy-egy beteg gyógyszerigényét anélkül, hogy aggódnának: vajon tényleg jól döntöttek-e.

 

Szerző: trb85  2011.08.05. 08:24 1 komment

Címkék: életmód háziorvos műtét idős trombózis vérvizsgálat tüdőembólia vérrög kumarin vérhígító mélyvénás trombózis mélyvénás warfarin alvadásgátló inr érték trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr393068595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trb85 2011.12.09. 16:19:57

Lehet, hogy egy napon mi is eljutunk oda, hogy otthon mérhetünk INR-t?
süti beállítások módosítása