Az Info Rádióban tegnap (október 21-én) egy rövid összeállítás hangzott el a trombózis veszélyeivel kapcsolatban, a Syncumar szedésének részleteiről, illetve az INR-szint mérésének fontosságáról. Dr. Mezőfi Miklós belgyógyász, aneszteziológus és intenzív terápiás sürgősségi orvostani szakorvos telefonon válaszolt a riporter kérdéseire. (Az interjú a beágyazott videóban meghallgatható.)

Dr. Mezőfi: A véralvadásgátló gyógyszer és a protrombin-szint közötti összefüggés áttételes. Függ például attól, hogy a beteg éppen milyen ételt eszik. Ha túl sok zöldséget fogyaszt, akkor abban túl sok a K-vitamin, és az addig elegendő gyógyszer kevés lehet, alacsonyabb lesz a beteg INR-szintje, mint amilyen értékre szüksége volna. Mivel túl sok tényező befolyásolja az INR-szintet, sokkal gyakrabban kellene mérni, de ami még Budapesten valahogy megoldható, az vidéken, ahol nagyobb távolságokra kell utazni, már sok nehézségbe ütközik.

Info Rádió: Hogyan elehet ezt a mérést elvégezni, milyen labor szükséges ehhez?

Dr. Mezőfi: Jelen pillanatban ezek központi laboratóriumokban történnek, de nagyon jó lenne, ha a POCT laboratóriumokban (Point of Care Testing) is lehetne - amelyeket eredetileg kórházakban betegágy melletti labornak találtunk ki -, vagy például háziorvosi rendelőkben olyan gépeket fölállítva, amelyek úgynevezett tesztcsíkokkal vagy mikro mennyiségű vér elemzésével egyre több paramétert tudnak megmutatni. Jó volna, ha az INR mérésre ilyen jellegű vizsgálat hozzáférhető lenne, de a legújabb információk szerint egy egyszerű berendezés hamarosan már a rendelkezésünkre állhat.

Info Rádió: Mi történik akkor, ha valaki túl sok, vagy túl kevés véralvadásgátlót kap?


Dr. Mezőfi: Ha a beteg INR-je magas, akkor a vérzésveszély nő meg, ez lehet gyomorvérzés, szerencsés esetben orrvérzés, esetleg agyvérzés, de nagyon ritkán akár retroperitonális, azaz a hashártya mögötti területen alakul ki bevérzés. Ilyenkor az INR-szint meghaladja a 4-5-6-ot, de volt, akinek a 10-et is. Ha túl kevés, tehát alacsony az INR-szint, azaz 1,8 alatt van az érték, akkor hatástalanná válik a gyógyszer, és nagyon megnő a trombózisveszély, ami ellen éppen a gyógyszert adjuk. A szív pitvarban akár 24 órán belül kialakulhat egy vérrög, ami onnan leszakadva elindul a véráramban, legtöbbször az agyba megy föl és embóliát okoz, de ugyanígy mehet valamelyik végtagba vagy veseartériába, esetleg valamelyik hasi ütőérbe, és akkor súlyos komplikációkat okozhat.

Info Rádió: Magyarországon nagyságrendileg hány embert érint ez a gyógyszertípus?

Dr. Mezőfi: A lakosság nagyjából 5 százaléka érintett, de lehet, hogy valamivel több, az én körzetemben megközelíti a 8 százalékot.

Szerző: trb85  2011.10.22. 08:39 3 komment

Címkék: háziorvos trombózis vérzés tüdőembólia syncumar vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin kvitamin inr érték inr pitvarfibrilláció

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr63348213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.11.08. 17:33:49

Az egészségügy olyan gyorsan fejlődik, lassan a szomszéd is meg tud műteni, csak a megfelelő eszközöket kell hozzá beszerezni.

trb85 2011.11.08. 17:38:52

Ha meg nem is, de úgy tűnik, INR-t hamarosan már otthon is mérhetünk!

Miklos Borbély 2019.04.16. 15:14:55

protrombin 66,1 i n r 1,3 2 db syncumárt szedek ez így nem jó??
süti beállítások módosítása