A rettegett trombózisos betegségek nem válogatnak fiatalok és idősek között, és az sem számít, hogy valaki pontosan tudja-e, mi történik a szervezetében, ha az aggasztó jelek megjelennek. Debreczeni Lóránd nyugalmazott főorvos, a Szent Imre Kórház egykori laborvezetője ugyanolyan áldozata lett a véralvadási problémáknak, mint Juba Eszter, akinek fogalma sem volt arról, hogy örökletes véralvadási zavarban szenved, míg egy bokaficam miatt tüdőembóliát nem kapott. Úgy tűnhet, meg kellett történnie a bajnak, hogy Eszter édesanya legyen, a fiatal lány ugyanis betegségéből lábadozva váratlanul teherbe esett, pár hét múlva gyermeke születik.

 

Nem hitte, hogy vele megtörténhet: elvesztette egyik lábát

 

Tizenöt évvel ezelőtt Debreczeni főorvos bal térde alatt húzódó artériájában aneurizma alakult ki, és artériás trombózis jött létre. Mindezt lassú, végtagi visszértágulat és visszérgyulladás előzte meg mindkét lábában, és ekkor kezdett Syncumart szedni. Megpróbálták a beteg ereket plasztikázni, többször is műtötték, visszérdarabot ültettek be a sérült érszakasz helyére. A főorvos eleinte gyakran mérte az INR szintjét, de mivel az hosszabb ideig stabil maradt és a betegségtudata sem alakult ki, nem mérte többet, a problémát elfeledte. Ezalatt viszont az INR-érték túl alacsony lett, ami 2000-ben amputációhoz vezetett a rossz keringés és az újabb trombusok keletkezése miatt. A főorvos elvesztette bal lábát, és a másik lábában is rosszabbodott a keringés, így azt is operálták. Utólag belátja, hogy az inaktív életmód, az ülő foglalkozás és a napi két doboz cigaretta elszívása, valamint a túltápláltság is befolyásolta az állapotát. Nem figyelt oda az egészségére, pedig a folyamatot lehetett volna késleltetni.

Bár jól ismeri az INR mérési lehetőségeket, és a véralvadási folyamatokat, azt hitte, hogy vele nem történhet baj, ő kivétel lesz. Saját kárán kellett kialakítania a "könnyen elviselhető élet" szabályait, és óriási akaraterővel, családja támogatásával tért vissza a munkába. Már nyugállományban van, de fontosnak tartja megosztani történetét, mert ha ő nem tanult a jelekből, és ő mint orvos nem élt a megelőzés lehetőségével, legalább mások okuljanak. Magánemberként egyébként úgy gondolja, hogy egyre többször előtérbe kerülnek majd a véralvadás-gátlással összefüggő hibás orvosi gyakorlat megállapítására vonatkozó perek. „A levett vér eltarthatósága például határt szab az INR mérés pontosságának, elméletileg egy leletnek illik hat órán belül elkészülnie, ami manapság alig történik meg” – mondja.

 

Bokaficammal kezdődött, terhességgel folytatódott

 

Juba Eszter huszonhat évesen, tavaly novemberben került kórházba tüdőembóliával, egy trombózis okozta életveszélyes kórképpel. Betegsége egy bokaficammal indult, de váratlanul légzési nehézségei lettek, és járni is alig tudott a fájdalomtól. A háziorvostól azonnal a tüdőgondozóba került, ahonnan azonnal küldték tovább a Korányi Kórházba, mert bizonyossá vált, hogy a fájdalmat tüdőembólia okozza. Eszternek nagy szerencséje volt, mert mindez 12 óra alatt lezajlott, és megkapta a megfelelő orvosi ellátást. „Tíz napot töltöttem kórházban, majdnem 3 hónapig lábadoztam még otthon, és kétnaponta mérték az INR-szintemet, hogy a megfelelő gyógyszeradagot beállíthassák” – mesél a gyógyulásról. Ám eközben kiderült: egy örökletes véralvadási zavarban, Leiden-mutációban szenved. Ez igen meglepő hír volt, hiszen emiatt fogamzásgátlót sem szedhetett volna, pedig ekkor már tíz éve így védekezett a nem kívánt terhesség ellen. Mint mondja, nem nézték meg a vérképét, amikor az első levéllel szedni kezdte, nem ellenőrizték azt sem, hogy szenved-e valamilyen örökletes véralvadási zavarban, pedig az antibébi okozta trombózishajlam ma már köztudott. Kiderült tehát, hogy a fogamzásgátló, a bokaficam és az örökletes betegség együtt okozta Eszternél a tüdőembóliát.

A történetnek ezzel nincs vége, hiszen Eszter a lábadozás végén teherbe esett, ma a 8. hónapban jár, nemsokára gyermeke születik. Veszélyeztetett terhesként persze nem egyszerű kihordani egy gyermeket, a kismama naponta szurkálja magát véralvadásgátlóval, hogy a trombózis kialakulását megakadályozza, de még az étrendjére is szigorúan oda kell figyelnie, hiszen a zöldségek jelentősen változtatják a vér protrombin szintjét, amelynek megfelelő aránya elengedhetetlen a normális véralvadáshoz.

Szerző: trb85  2011.08.17. 09:03 2 komment

Címkék: kismama fogamzásgátló trombózis embólia véralvadás tüdőembólia vérrög protrombin inr érték inr trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr43160060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgeza75 2011.08.21. 16:33:08

Nekem is van egy ismerősöm, akinek érszűkület miatt vágták le a lábát, az ugyanaz? Vagyis a szűk érben lesz egy dugó, és amiatt áll le a keringés?

brendex 2011.09.15. 13:34:03

Az lehet, hoyg más.. az érfal szűkül be a leraküdás miatt... talán
süti beállítások módosítása