A Facebook-on és a blogon hónapok óta szerveződő Trombózisos Betegek Oldalának közössége a bloggazdák közreműködésével megtartotta első orvos-beteg találkozóját a budapesti Benczúr Hotelben múlt pénteken. A program egyben a frissen alakult Trombózisklub első nyilvános összejövetele is volt. Az alapításban is közreműködő orvosok előadásokat tartottak, és aminek legjobban örültünk, hogy a virtuális kapcsolat után a betegek, az érdeklődők és a hozzátartozóik személyesen is kérdezhettek a szakemberektől.

 

A mozgalom életre hívói közül először Dr. Czikkely Rózsa szakfelügyelő főorvos tartott rövid előadást a tromboembóliás betegségekről, amelyek közül a trombózis világszerte a vezető halálokok között szerepel. Beszélt a véralvadásgátló kezelés alapjairól és annak ellenőrzéséről, ismertette a kockázati tényezőket, a lehetséges gyógymódokat és a veszélyeket. Kiemelte a beteg együttműködésének fontosságát, valamint szólt a megelőzésről, amelynek a helyes életmód mindenképpen egyik kulcsát jelenti. Ide tartozik a szigorú diéta megtartása. Ennek lényege, hogy egyszerre nem szabad túl sok zöldséget fogyasztania a betegnek (főleg a magas K-vitamin tartalmú ételekből), az étrendet pedig ajánlatos úgy összeállítani, hogy lehetőleg egyenletes legyen a táplálékkal szervezetbe kerülő K-vitamin mennyisége, hiszen az gátolja a véralvadásgátló kezelésekben legtöbbet használt Syncumar hatását.

Ami azonban a főorvosnő szerint megkerülhetetlen – és erről mi is sokat írtunk már a blogban -, hogy a tromboembóliás betegségek kezelésének alappillére a laboratóriumi protrombin szint meghatározása, azaz az INR-mérés, amelyet a vérvétel után hat órán belül kell elvégezni. Fontos és megtartandó tanács, hogy a kezelésben használt gyógyszer beállítását havonta ellenőrizni kell akkor is, ha a betegnek semmilyen panasza nincsen.

 

Dr. Mezőfi Miklós belgyógyász (aneszteziológus és intenzív terápiás sürgősségi orvostani szakorvos) jelenleg háziorvosként dolgozik egy balatoni településen. Ő a praxisában lévő trombózisos betegek kezelésének kérdéseiről tartott beszámolót. Érintette a betegségtudat gyakori hiányát, majd kiemelte a beteg együttműködésének fontosságát, amelyet szerinte sokszor a jelenlegi laboratóriumi feltételek is nagyban befolyásolnak.

Elmondta, hogy az úgynevezett compliance problémák oka lehet például az alacsony laboratóriumi kapacitás, a beteg mobilitáshiánya (idős kora miatti, esetleg egyéb betegségből adódó nehéz szállítása), de ugyanilyen mértékkel játszhat szerepet a beteg belátásának hiánya. Mezőfi doktor szintén kiemelte, hogy a vizsgálatok rendkívül fontosak betegség kezelésében, azaz a rendszeres INR-mérés elengedhetetlen.

 

Végül Dr. Debreczeni Lóránd orvos professzor, nyugalmazott laborvezető saját példáján keresztül hívta fel a figyelmet a betegségre. Előadását ezzel a megszólítással kezdte: „Kedves betegtársaim!” – ami jól mutatja, hogy mára ő is együtt él a gondolattal, hogy betegségét nem söpörheti a szőnyeg alá, mint sokáig tette. A professzor maga is trombózis miatt veszítette el egyik lábát. Mint a professzor elmondta, családjában „hagyomány” a vénás betegség, és ez a hajlamosító tényező szintén közrejátszhatott az ő betegségében is. Hozzátette, hogy példája megmutatja, a beteg együttműködése és betegségtudata nélkülözhetetlen a hatékony kezelésben. (Történetével mi is foglalkoztunk már, és a Blikkben is megjelent a gyógyulásáról szóló nehéz út.)

 

Az előadások után a hallgatóság kérdéseket tett fel a szakembereknek, akik többek között a trombózis esetén alkalmazott helyes diéta fontosságáról is megosztottak további részleteket. A rendezvény végén többfogásos vacsora várta a megjelenteket, amelynek elfogyasztása közben személyes tanácsadásra is lehetőség nyílt az orvosokkal.

(Fotók: Bori Zsuzsanna)


 

Az élő konzultáció után visszatérünk a virtuális térbe, mostantól folyamatosan kérdezhetnek a szakemberektől trombózissal kapcsolatos problémáikról a trombozisveszely@mail.com címen!

 

Szerző: trb85  2011.09.19. 08:15 3 komment

Címkék: dohányzás fogamzásgátló életmód háziorvos trombózis embólia vérvizsgálat visszér kumarin vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin alvadásgátló inr érték inr pitvarfibrilláció e trombózis trombózisklub

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr313239196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgeza75 2011.09.27. 10:01:16

A következőn ott leszek.

katusb 2012.09.26. 14:33:28

Évente egyszer mindig elmegyek orvoshoz általános kivizsgálásra, mert sajnos szívritmus zavarom van. Esetemben a stroke kialakulásának esélye átlagon felüli. Az orvos elmondta, hogy a stroke tünetei, mint a végtaggyengeség, szóformálási nehézség, beszédzavar, féloldali bénulás, száj egyik oldali legörbülése, stb. hirtelen jelentkeznek, és azonnali kezelést igényelnek, úgyhogy ilyen esetben mentőt kell hívni. Szeretném felhívni a figyelmeteket egy nagyon hasznos kezdeményezésre: www.facebook.com/nekeslekedj Fontos,hogy ha a fenti tünetek hirtelen jelentkeznek valakinél, azonnal hívjátok a 104-et! Vigyázzunk magunkra és egymásra! :)

trb85 2012.12.02. 15:00:21

@katusb: Köszönjük az infót!
süti beállítások módosítása